Ruoka on sekä yksinkertaista että monimutkaista. Ruoka on yksinkertaista siinä mielessä, että se on yksi ihmisen perustarpeista. Ihminen tarvitsee ruokaa päivittäin pysyäkseen terveenä ja elossa. Tästä näkökulmasta ruoka on hyvää, kun saamme siitä tarpeeksi energiaa ja ravintoaineita. Tämä perustarve on täytettävä niin arjessa kuin juhlassakin.
Ruoka ei ole kuitenkaan pelkästään polttoainetta, sillä siihen liittyy paljon tunteita ja mielipiteitä. Ruokamieltymykset ja ruokailutavat, laajemmin sanoen ruokakulttuurit, ovat muuttuneet aikojen saatossa ja maantieteellisesti. Viime aikoina erityisesti länsimaissa ruuasta on tullut ongelma. Se on suosittu aihe, joka on jatkuvasti esillä kaikissa medioissa. Uusia ruokavalioita putkahtelee tietoisuuteemme kuin sieniä sateella. Tietynlaisen ruokavalion noudattamiselle voi toki olla terveydellinen, uskonnollinen tai esimerkiksi ekologinen syy. Usein erilaisilla ruokavalioilla tavoitellaan kuitenkin terveyttä ja pitkää ikä ja vieläpä pakonomaisen kiihkeästi.
Oletko maidottomalla vai viljattomalla?
Ruoka on rakas lapsemme, jolla on monta nimeä: safka, muona, eines, ape, eväs, murkina ja niin edelleen. Käytimmepä mitä sanaa tahansa, emme itse asiassa tiedä tarkasti, mihin viittaamme. Aamiainen syödään aamulla, mutta mikä on hyvä ja terveellinen aamiainen? Vai tuleeko sitä syödä ollenkaan? Tässä kohtaa kuvaan astuvat mukaan ruokavaliot. Perinteisen sekaruokavalion vaihtoehtona voi nykyisin olla vaikkapa gluteeniton, maidoton tai viljaton ruokavalio. Moni noudattaa esimerkiksi vegaani- tai paleoruokavaliota. Joku fleksaa eli suosii kasviksia, toinen karppaa. Ruokavalioiden kirjossa on vaikea tietää, mitä ja miten pitäisi syödä.
Erityisesti sosiaalinen media tarjoilee mustavalkoisia mielipiteitä ruuasta. Sanonta “olet mitä syöt” lienee kaikille tuttu. Sosiaalisessa mediassa sanonta kärjistyy helposti äärimmilleen: Jos syöt hiilihydraatteja, lihot. Jos syöt lihaa, olet epäeettinen luonnonvarojen kuluttaja. Toisaalta sosiaalinen media esittelee asiaa myös toisin päin: älä syö sitä ja tätä, niin olet laihempi, kauniimpi, terveempi ja parempi ihminen.
Ruoka sairastuttaa
Joskus ruokavaliota rajoitetaan puhtaasti terveydellisestä syystä, joka on todettu lääketieteellisesti. Esimerkkejä tästä ovat ruoka-aineallergiat ja keliakia. Allergia on yliherkkyyttä jotakin ruoka-ainetta kohtaan. Yleisiä allergian aiheuttajia ovat esimerkiksi kala, omena ja pähkinät. Ruoka-aineallergioiden oireet vaihtelevat lievistä hengenvaarallisiin. Keliakia on puolestaan autoimmuunisairaus, jossa elimistö gluteenin vaikutuksesta tuhoaa ohutsuolen suolinukan.
Allergiassa ja keliakiassa välttämisruokavalio on tarpeellinen terveyden ylläpitämiseksi. Vallalla oleva ruokabuumi tai -kiihkoilu ei vaikuta niiden syntyyn ja puhkeamiseen. Sen sijaan syömishäiriöihin sosiaalisella medialla voi olla vaikutusta. Kun media esittää väitteitä siitä, miten ruoka sairastuttaa, voikin olla, että nämä väitteet ovat se, mikä saa sairastumaan henkisesti.
Maapallo on sitä, mitä me syömme
Ruuasta on tullut myös globaali, ekologinen ja eettinen ongelma. Ruuantuotanto jakautuu maapallolla epätasaisesti, eli rikkaissa maissa ruokaa laitetaan roskiin, kun taas köyhissä maissa ruokaa ei riitä kaikille. Myös rikkaissa valtioissa ruuan saatavuuteen voi liittyä haasteita, se voi olla esimerkiksi huomattavan kallista. Länsimaisen keskivertokuluttajan kannattanee kuitenkin pohtia sitäkin näkökulmaa, että ehkä on etuoikeus maksaa hieman enemmän, jos saa laadukasta ja puhdasta ruokaa. Ihmisiltä on kulutuskulttuurissa hämärtynyt, mikä on ruuan, asioiden ja esineiden todellinen hinta. Ruokatuotantoa voisi verrata vaateteollisuuteen: Ostammeko lapsillemme halvat vaatteet, jotka eivät kestä? Vai ostammeko esimerkiksi laadukkaat ralph lauren lastenvaatteet, jotka kestävät käyttöä?
Ihmisen toimet ovat vaikuttaneet ilmastonmuutoksen kiihtymiseen. Ruuantuotanto on siinä yksi osa-alue. Esimerkiksi lihantuotanto kaikkine vaiheineen kuluttaa enemmän luonnonvaroja ja tuottaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin kasvipohjaisten vaihtoehtojen tuotanto. Kuluttajan tuska vain lisääntyy. Miten syödä sekä ekologisesti että terveellisesti? Yhtä oikeaa vastausta kysymykseen ei tietenkään ole. Se on kuitenkin selvää, että ruuasta on tullut monitahoinen ongelma.