Parhaat herkut rapujuhliin

Rapujuhlat ovat kesän päättäjäiset. Puutarhaan katetaan pitkä pöytä ja puihin ripustetaan viirejä ja lyhtyjä. Mikä sen mukavampaa kuin juhlistaa vielä kerran kesää ystävien ja sukulaisten kanssa. Rapujuhlat ovat saapuneet meille Ruotsin puolelta, mutta ne ovat pikkuhiljaa yleistyneet myös suomalaisten keskuudessa. Eikä ihme, onhan rapujuhlien peruskaava melkoisen yksinkertainen. Ensin hankitaan suuri määrä rapuja. Sitten ravut herkutellaan paahtoleivän ja aidon voin, tillin ja sitruunan kera. Palanpainikkeena nautitaan snapseja, valkoviiniä ja riemullisia juomalauluja. Vaikka juhlien perusainekset ovat maukkaan yksinkertaisia, kannattaa juhlaan taikoa ripaus oman maun mukaista ekstraa. Voi joko lisätä suolaisen ruoan tarjontaa rapupöydässä tai vaihtoehtoisesti panostaa jälkiruokaan. Innokkaimmat toki satsaavat kumpaankin!

Valitse suolaiset lisukkeet pääherkun ravun mukaan

Kun miettii rapujuhlien tarjoomuksia, kannattaa suolaiset lisukkeet valita juhlien varsinaisen herkun ehdoilla. Makujen on tuettava rapuja sen sijaan, että ne kilpailisivat pöydän kunkkujen kanssa huomiosta. Salaattina toimii mainiosta yksinkertainen mutta runsas vihersalaatti. Yhdistele esimerkiksi erilaisia salaattilajeja herneisiin ja keitettyihin ja viipaloituihin kesäperunoihin ja purista salaatille sitruunaa. Oheen voi sekoitella vaikkapa jogurtti- tai kermaviilipohjaisen kastikkeen, johon voi silputa oman maan yrttejä. Miedohkot juustoiset piiraat puolestaan pitävät nälkäisemmän juhlaväen tyytyväisenä. Vaalea paahtoleipä on klassikko, mutta sen oheen voi asetella myös täysjyväisempää tai kauraisempaa leipää tarjolle. Vaikka juhlapöydän kiistattoman tähden, itse ravun, liha on herkullista, sen kaivaminen esiin kovasta kuoresta saattaa vaikuttaa asiaan perehtymättömästä hankalalta operaatiolta. Muutamalla niksillä kuitenkin ravun syöminen helpottuu kummasti. Ja loppujen lopuksi ravun syömisessäkin pätee vanha totuus: harjoitus tekee mestarin. katso videolta, kuinka rapu syödään oikeaoppisesti!

Rapuaterian ja snapsien jälkeen maistuu makea ja tanssi

Rapujuhlissakin voi panostaa jälkiruokaan. Luonteva päätös aterialle löytyy puutarhan marjaisista pensaista. Mikä sopisikaan kesän päätösjuhliin paremmin kuin puutarhamarjoista koostettu jälkiruokavalikoima. Vieraat voi hurmata esimerkiksi punaherukkajäädykkeellä tai mustaviinimarjaisella juustokakulla. Vadelmaakin voi hyödyntää esimerkiksi yhdistämällä sen ja valkosuklaan hienot maut kielen mukanaan vievässä moussessa. Nämä jälkiruoat voi valmistaa kätevästi juhlia edeltävänä päivänä ja kantaa pöytään juuri ennen tarjoilua kahvin kanssa nautittavaksi. Tyytyväiset vatsat täynnä suolaista ja kirpeänmakeaa onkin mukava jatkaa snapsilauluista vaikkapa tanssin pyörteisiin.Mikäli juhlat pidetään puutarhassa, matalat kengät lienevät paras vaihtoehto, mutta sisätiloissa voi antautua tanssahtelemaan vaikka mukavissa korkokengissä. Kumpiakin kenkätyylejä löytyy joka makuun esimerkiksi footway -verkkokaupasta. Rapujuhlien luonne on ennen muuta riemukas ja tyyli vapaa – niin asuissa kuin musiikissakin. Riemullisista rapujuhlista jää parhaimmillaan muisto, joka lämmittää mieltä kylmien syksyn viimojen keskellä.