Lempiruokia on yhtä monta kuin on ihmisiäkin

Kaikilta meiltä on varmasti jossain vaiheessa elämää kysytty, mikä on meille kaikkein mieluisinta syötävää eli lempiruokaamme. Jokaiselta sellainen löytyy ja suurimmalta osalta useampikin eri lempiruoka. On mielenkiintoista huomata, että ihmisillä voi olla suuriakin eroja mieltymystensä suhteen. Jonkun mielestä joku ruoka voi olla ällöttävän makeaa, kun taas toiselle ruoan maut astuvat paremmin esille hyppysellisellä sokeria.

Ruokakulttuuri

Yksi varsin selkeä erottava tekijä saattaa olla eri ruokakulttuuri, johon henkilö on tottunut tai jonka parissa hän on varttunut. Esimerkiksi meille suomalaisille saattaa oikein mainiosti maistua siskonmakkarasoppa, kun taas jollekin muualta päin maailmaa tulevalle se näyttää ja myös maistuu kerta kaikkiaan ylitsepääsemättömän pahalta. Toisaalta esimerkiksi monet arabimaissa käytetyt mausteet tai tietyt japanilaisessa ruokakulttuurissa suositut raaka-aineet saattavat suomalaisen Sepon suussa maistua todella erikoisilta tai jopa luotaantyöntäviltä. Meksikolaiset syövät pienestä pitäen tulista ruokaa, jolloin mausteisen ruuan sietokyky hioutuu jo nuorella iällä aivan eri mittasuhteisiin kuin esimerkiksi suomalaisten kohdalla.

Kyse on yksinkertaisesti siitä, millaisiin makuihin ihminen on jo lapsesta saakka tottunut. Tutut maut aiheuttavat lämpimiä mielleyhtymiä ja saavat veden herahtamaan kielelle. Tästä johtuen jotkut saattavatkin sanoa, että lempiruokiin lukeutuvat ehdottomasti oman äidin laittamat pöperöt.

Tyypillisiä suomalaisia makuja

Monelle perinteistä suomalaista keittotaitoa arvostavalle parhaimpia ruokia maailmassa ovat esimerkiksi lihakeitto, karjalanpaisti tai lihapullat. Jollakin saattavat jopa kesäkeitto tai poronkäristys nousta parhaimpien ruokalajien listalla varsin korkealle. Kansainvälisellä mittapuulla mitattuina nämä eivät kuitenkaan ole lähelläkään kärkeä, eikä niitä moni edes tiedä olevan olemassa. Sen sijaan on olemassa tiettyjä sellaisia ruokia, jotka nimetään kerta toisensa jälkeen lempiruuaksi riippumatta siitä, missä päin maailmaa kyselyä tehdään. Näitä ruokia ovat etenkin italialaisen keittiön lahjat maailmalle eli erilaiset pastat sekä pizzat. Niiden maku on vastustamaton, ja kun mahdollisuuksia erilaisten pastojen ja pizzojen tekemiseen on rajattomasti, löytyy lähes jokaiselle maittava vaihtoehto. Kenties laajimmin suosittuja pastaruokia ovat nykypäivänä pasta bolognese, lasagne sekä pasta carbonara, joiden riittävän neutraali makumaailma vetoaa meistä suurimpaan osaan.

Sushi vetoaa moneen

Toinen varsin monen suosikiksi nimeämä ruokalaji löytyy aivan toiselta puolelta maailmaa. Kyse on nimittäin japanilaisesta ruuasta ja ennen kaikkea sushista. Sushi jakaa mielipiteet voimakkaasti; monet eivät pidä lainkaan sushista, kun taas monet muut ovat täysiin hurahtaneet sushilla herkuttelemiseen. Usein sanotaankin, että mitä enemmän sushia syö ja tottuu makuun, sitä enemmän siihen jää koukkuun.

Ruokamieltymykset

Se, miksi joku ihminen pitää jostain ruuasta ja joku toinen ei, on äärimmäisen hyvä kysymys. Kyse ei ole täysin tottumuksesta, sillä myös saman perheen sisällä tismalleen samoja ruokalajeja syövät henkilöt saattavat olla varsin erilaisia sen suhteen, mitkä ruuat maistuvat. Kaksi lähes samanikäistä sisarusta saattavat pitää hyvinkin erilaisista ruuista keskenään. Toiselle voi maistua tomaatti kun taas toisen suussa se on kammottavan kirpeä. Jollekin salmiakki on varsinainen himo, kun taas jollekin yhdenkin salmiakkikaramellin syöminen tuntuu kuin pahalta rangaistukselta.

Oli lempiruoka sitten mikä hyvänsä, kannattaa itseään hemmotella sen verran, että järjestää eteensä omaa kaikkien aikojen suosikkiruokaa aina silloin tällöin. Vaikka kaikkia muitakin ruokia söisikin oikein antaumuksella, ei mikään voita sitä omaa iki-ihanaa herkkuruokaa. Ihmisen omasta mielestä herkullista ruokaa syödessä keho vapauttaa endorfiinia saaden aikaan mielihyvän tunteen. Usein lempiruokaansa nauttivan ihmisen bongaa nopeasti hotkivien joukosta, sillä oikein herkullista ja maittavaa ruokaa syövän kasvot suorastaan hehkuvat ja ruokaa tulee lapattua suuhun monin verroin nopeammin.