Korealainen ruoka on yhä suositumpaa

Viime vuosien aikana korealainen ruoka on herättänyt enemmän kiinnostusta myös suomalaisten keskuudessa. Yleisestikin ottaen Suomessa on alettu kiinnostua erilaisten ruokien ja hieman epätavallisempienkin makujen testaamisesta verrattuna siihen, millaista oli vielä kaksikymmentä vuotta sitten. Tästä on kiittäminen globalisaatiota ja internetin mahdollistamaa tiedonhakua.

Korealainen ruoka tuo keittiöön eksoottisen tuulahduksen

Korealainen ruoka on suomalaiseen ja yleisesti länsimaiseen ruokaan verrattuna hyvin erilaista ja siten kovin eksoottista, joten se tarjoaa laajalti mahdollisuuksia uusiin makuelämyksiin. Tyypillisimmillään korealainen ruoka koostuu lihoista, vihanneksista, riisistä, nuudeleista ja tofusta. Näiden pääkategorioiden sisällä on kuitenkin runsaasti variaatioita, mikä tekee korealaisesta ruokakulttuurista äärimmäisen rikkaan ja mielenkiintoisen. Korealaisessa ruuassa perusmausteina käytetään seesamiöljyä, suolaa, valkosipulia, inkivääriä , soijakastiketta, punaista chilitahnaa ja soijapaputahnaa. Nykyään korealaisessa keittiössä käytetään myös varsin paljon länsimaisista ruokakulttuureista tuttuja raaka-aineita ja mausteita.

Korealaisen ruuan tunnuspiirteitä

Korealaisen ruuan tunnuspiirteisiin kuuluu se, että pöytään katetaan useita eri ruokalajeja. Usein pöydässä saattaakin olla jopa parikymmentä erilaista pikkulautasta, joissa on tarjolla monenmoista maisteltavaa. Tämän vuoksi korealaisella ruualla on melko työläs maine, sillä perinteisesti juuri pääruuan ohella tarjoiltavat lisukkeet, joita kutsutaan nimellä banchan, saattavat muodostaa jopa suuremman työmäärän. Usein lisukkeet asetetaan pöydän keskelle kaikkien ruokailijoiden kesken jaettavaksi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä kalliimpi ja monimutkaisempi tarjolla oleva pääruoka on, sitä enemmän pöydässä on tarjolla lisukkeita jaettavaksi.

Korealaista ruokaa syödessä jokainen ruokailija saa eteensä oman annoksen riisiä sekä kulhollisen keittoa. Koreassa riisiä syödään useimmiten lusikalla kuten myös keittoa, toisin kuin esimerkiksi Japanissa. Toki pöydästä löytyvät myös syömäpuikot, jotka on Koreassa valmistettu metallista. Syömäpuikoilla ruokaillaan banchaneita sekä tietenkin pääruokaa.

Lähes kaikki ovat kuulleet kimchistä. Se on korealaisen keittiön suosituin lisuke, jota on saatavilla oikeastaan jokaisella korealaisella aterialla. Kimchi koostuu käyneistä vihanneksista, joita ovat tavallisimmin kaali ja monenlaiset lisukkeet, joita ovat useimmiten kala, valkosipuli ja jopa hedelmät. Korealaisessa keittössä tunnetaan lähes parisataa erilaista kimchiä, mikä kertoo jotain ruokalajin suosiosta ja levinneisyydestä.

Pääruokana korealaisessa ateriassa on lähestulkoon aina tarjolla jonkinlaista lihaa. Usein liha kypsennetään grillissä, joka on asetettu pöydän keskelle. Tämän grillin ympärillä ovat pienet lisukeannokset. Lihaa kypsennetään pöydässä ruokailijoiden seuratessa tapahtumaa ja grillistä voi puikoillaan napsia haluamiaan lihapaloja, jotka kirjaimellisesti tirisevät vielä puikkojenkin otteessa.

Usein lihapalat siirretään omalle lautaselle, jossa ne voi kääräistä salaatinlehteen riisin ja maustetahnan kera. Lopputuloksena on kerta kaikkiaan suussasulava ja herkullinen elämys, joka vetää vertoja maailman muille huippusuosituille keittöille. Korealainen ruoka hämmästyttää monipuolisuudellaan ja makujen harmonialla, joten kyseessä tuskin on mikään hetkellinen trendi, vaan se on tullut länsimaihin jäädäkseen.