Gluteenittomat ruuat voivat myös maistua hyvältä

Monelle suomalaiselle tuttu keliakia on harmittava sairaus, jonka myötä monet joutuvat muuttamaan ruokailutottumuksiaan radkaalistikin. Keliakiassa on kyse gluteeniallergiasta. Tällöin esimerkiksi vehnästä, ohrasta ja rukiista löytyvää proteiinia nimeltä gluteeni ei ruuista saa löytyä, mikäli haluaa, ettei keho reagoi siihen. Gluteeniton dieetti on onneksi nykypäivänä helppo toteuttaa, sillä gluteeniton ruokavalio on yhä useamman suomalaisen toive, johon ravintolat ja ruokakaupat pyrkivät tarjoamaan ratkaisuja.

Ruokavalio vaatii totuttelua

Gluteeniton ruokavalio saattaa aluksi tuntua kauhistuttavalta ajatukselta. Siihen on kuitenkin mahdollista tottua. Mikäli olet esimerkiksi ruokakaupassa tekemässä ostoksia viikon ruokia varten, tulee tietty määrä kaupassa vietetystä ajasta varmasti vietettyä ruokien pakkauksista löytyviä etikettejä lueskellen. Kaikkia pakkauksissa olevia ruokia EU:n alueella koskee laki, joka velvoittaa tuoteselostuksien esittämiseen. Tutkaile siis kaikkien ruoka-aineiden ravintoaineet läpi. Mikäli yksi mainittu ravintoaine on esimerkiksi vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti tai jokin muu jyvä, sisältää se silloin mitä todennäköisimmin gluteenia. Usein Suomessa myytävissä tuotepakkauksissa nämä yleisimmin allergisoivat aineet on merkitty lihavoidulla fontilla.

Vaihtoehdot

Vaikka olisikin ennen gluteeniallergian toteamista rakastanut vehnää ja muita jyviä sisältäviä ruokia, ei hätä ole tämännäköinen. Vaikka pastasta ja leivästä löytyy gluteenia, ei niitä tarvitse täysin jättää pois ruokavaliostaan. Useimmiten tarjolla on gluteeniton vaihtoehto yleisimmistä ruuista, kuten pastasta, leivästä, riisimuroista ja erilaisista jälkiruuista, joten ruokailun ei tarvitse jatkossakaan olla tylsää!